diumenge, 24 d’agost del 2008

Metodologia

CODIS ASSIGNATS ALS CARRERS DE LA POBLACIÓ

  1. Carrer Puntarré
  2. Carrer del Camp
  3. Carrer del Mig
  4. Carrer Major
  5. Carrer Beat Joan d’Organyà
  6. Plaça del Mercat
  7. Carrer del Grau
  8. Carrer Segarra
  9. Carrer Montsià
  10. Carrer Penedès
  11. Plaça Longí Navàs
  12. Carrer Priorat
  13. Plaça Prudenci Seró i Navàs
  14. Carrer Balmes
  15. Carrer de Baix
  16. Carrer Ribera
  17. Carrer Verdaguer
  18. Carrer Sant Miquel

W. Aquelles peces integrades en el mobiliari urbà, com ara fonts, les cataloguem amb el codi W, més el codi de carrer on es trobin, més el número de sèrie format per tres dígits.

Exemple : W.D.001

X. Les peces que formen part de la pavimentació de carrers, les signifiquem amb el codi X, més el codi del carrer on es trobin, més el número de sèrie corresponent de tres dígits.

Exemple : X.E.001

Z. Els elements inventariats que no es troben integrats en cap construcció, sino que es conserven com a peces soltes, els cataloguem amb el codi Z més el número de sèrie que correspongui i especifiquem on es troben emmagatzemades a l’interior de la fitxa.

Exemple: Z.001

Assignem codi a cada carrer, encara que en aquest no hi hagi cap element arquitectònic destacable, per a permetre la inclussió de nous informes a l’inventari en cas que es produeixin noves troballes.

NÚMEROS DE SÈRIE

Els números de sèrie s’especifiquen mitjançant un codi compost d’una lletra seguida de tres dígits i a continuació hi consten tres dígits més darrera d’un punt.

Exemple: D.078.000

La lletra fa referència al carrer (en aquest cas fóra Carrer Major), els tres primers dígits indiquen el número de l’immoble com a part de l’adreça, i els altres tres dígits restants codifiquen el número d’element inventariat que forma part de l’edifici en qüestió.

Quan els tres últims números de sèrie són zeros (000), el codi indica que es tracta del número de sèrie de l’edifici entès com a conjunt general. Si el codi és 001 o superior, fa referència a cada un dels elements destacables que conté l’edificació.

Així doncs, seguint l’exemple anterior, el codi D.078.001 indicaria el primer element inventariat dintre de l’edifici D.078.

NIVELLS D’INTERÉS

Hem assignat a cada element un grau d’interés, que codifiquem així :

  1. Excepcional
  2. Elevat
  3. Comú

Les peces de grau A són aquelles que, pel tipus d’edificació a la qual pertanyen, per la seva antiguitat o pel seu contingut iconogràfic mereixen una consideració especial i han de ser preservades perquè formen part del patrimoni històrico-arqueològic del municipi, i no haurien de ser desmuntades, canviades d’emplaçament ni modificades perquè això faria impossible la seva interpretació.

Les peces de grau B, tot i tenir un interés reconegut, podrien ser remogudes del lloc on es troben sense que això afectés a la seva interpretació, car ja es troben descontextualitzades en els seus emplaçaments actuals. Això sí, haurien de ser traslladades al museu municipal per a la seva conservació i exposició degut a la seva importància arqueològica i/o iconogràfica.

Les peces de grau C són aquelles que, en cas de desmantellament de l’edificació, no caldria que fossin exposades, però sí emmagatzemades en dipòsits especials.

Malhauradament, i per qüestions d’espai, no podem argumentar en aquest Inventari els motius que ens fan decantar per un o altre nivell d’interés, la qual cosa deixem per al moment de la confecció del Catàleg Arquitectònic i Arqueològic de Cabaces.

Completen aquest inventari dos mapes: el primer mostra els llocs on s’han localitzat carreus regulars del monestir de Santa Maria de Vallclara, i el segon marca els edificis que contenen estructures gòtiques, dels segles XIII o XIV.

[Vegeu aquest text a la pàgina web]